taurus13 написа:То пък има едни хубави чувалчета с качулка и мрежа на лицето, така че нито комарите да те хапят, нито паяците, нито сколопендрите, нито кърлежите, пък като се събудиш на сутринта и мухите да не те гъделичкат.
Какви са тези чували с мрежи на лицето, може ли да споделиш, а също и дали има нещо измислено за прикрепяне на чувал, който не е предвиден с мрежа, или трябва да си я пришия сам?
Приятели, за Бога, никога, никога, никога, никога и за нищо на света не подценявайте кърлежите!!! Лаймската болест има латентна фаза, като заразеният може да я носи много
години наред без никаква симптоматика, но когато се прояви, удря изведнъж и не можете да си представите в какво се превръща здрав човек само за броени месеци... Повярвайте ми, виждал съм, страшно е, наистина е страшно!!! И ако лечението с медикаменти в повечето случаи трае години наред, но все пак дава някакви резултати, когато е минало време от ухапването и бактерията премине в гръбначния мозък и засегне периферната нервна система, пораженията са непоправими!!!
Не ме разбирайте погрешно, не съм някакъв психар и в никакъв случай не искам да ви сплашвам да не спите на открито, защото аз също обожавам нощите под звездите, но като е станало въпрос за кърлежи, искам да знаете за какво
точно става въпрос. От позицията на човек, който е видял с очите си до какви много страшни и непоправими поражения може да доведе едно ухапване от кърлеж, наистина съвсем приятелски искам да ви обърна внимание да минимизирате риска и редовно да се проверявате след излет за гадинките. Всеки път, след всеки излет, без изключение. Къде да ги търсите? По
абсолютно цялото тяло без изключение, с особено внимание по глезени, сгъвки на колената, слабини (и самите те), сгъвки на лакти, мишници, пъп, зад ушите, по края на окосмената част на главата. На по-чувствителни места често става възпаление, засърбява и се хващат лесно, но не е задължително и не винаги. Има репеленти, Аутанът е скъп, но е най-доброто на пазара и доказано действа, за разлика от репелентите, дето ги продават по морето лятото за комари.
Как се процедира при ухапване? Кърлежът се "отвива" в посока, обратна на часовниковата стрелка, за да излезне възможно най-цял.
Не се маже с газ, маз, оцет, пипер, сол и каквото сте чували, не се смачква, не се убива, а се носи
жив, в кутийка (с дупчици от игла, за да диша), в НЦЗПБ (бул. Янко Сакъзов еди кой си номер, еди кой си етаж), изследването струва по спомен около 20 лв, резултатът излиза след няколко дни. Не зная как стои въпросът с тези изследвания в другите градове - дали и къде се правят. Кърлежите в България са няколко вида, не всички могат да са преносители на лаймската болест, но по-често са от "лаймския" вид, кучешките - почти винаги.
Не си правете шега, понякога човек не знае какво рискува!