Лаптоп или настолен компютър

За теми, които не са свързани с планинското колоездене. Използвайте го за всичко извън любимия ни спорт (други хобита, развлечения, прояви, интереси, проблеми и т.н.), за които искате да споделите/побъбрите/поспорите с останалите членове на форума.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 700 / 700 / 5

Какво да си купя?!

Лаптоп
33
53%
Компютър
29
47%

Общо гласове : 62

Re: Лаптоп или настолен компютър

Мнениеот Antares » Вто Мар 06, 2012 5:43 pm

:offtopic:
За 50 лева отгоре си взех машина с четириядрен процесор с 4GB DDR3 RAM, 750W СМ, Akordeon 6850. Успех с продажбата, иначе...
Карикатурите ми
He who sacrifices freedom for security deserves neither!
Ben Franklin
Аватар
Antares

Рейтинг: 2000

Мнениеот halfdone » Вто Мар 06, 2012 7:14 pm

Колега този монитор не се продава от години, а за цената на конфигурацията няма да коментирам. Това е антика бе човек сокет 939 :D

Иначе по темата няма по добро от настолен компютър за игри. Лаптопа също върши работа , но не е същото и продължителната игра не е препоръчителна поради факта, че загрява. Избягвай вградени видео карти били те даже и ново поколение, освен ако си решил да взимаш от най евтините външни на пазара. Ако е за лаптоп има доста хубави промоций по веригите за техника, даже и в момента за 999лв Технополис. Но настолен за тези пари ще ти донесе повече удобство и производителност.

Принципно най-добрата комбинация е лаптоп и настолен , взаимно се допълват :agree:
Продавам : .
Аватар
halfdone

Мнениеот dirtnewbie » Вто Мар 06, 2012 10:06 pm

:agree: Най-малко ще взема лаптопа за гъзареене. Изобщо няма да го изнасям навън или нещо подобно, но когато си ходя на селото ми, там нямам компютър за мен, а леля ми рядко ми дава своя. Нямам пари в кеш за комп., но прекалено ми се обърка избора и мисля да поизчакам малко и да преценя по-натам какво ще правя. Сега имам 600 лева за колелото, а после ще ми трябват още малко за да го довърша. След сглобавянето му ще си купя нещо, но не знам какво. Насочил съм се към сносен лаптоп. Колкото до това, че съм написал лаптоп или компютър - да, объркал съм се. Трябвало е да напиша в анкетата настолен компютър. Толкова мнения вече започнаха да ме объркват, защото всеки е с различно впечатление. Мисля да заложа най-вече на моето мнение, но ще се вслушам и във всичките съвети, дадени до сега. :magnify: То е ясно, че и в най-големите жеги през лятото ще карам, но вечерта не може без компютър. Все пак ме напушва съмнение дали да не си взема някой настолен компютър на изплащане. Бихте ли ми казали дали е възможно в Технополис да си подбереш монитор, компютъра, и периферни устройства?
make my wishes come true
dirtnewbie

Рейтинг: 1067

Мнениеот did » Вто Мар 06, 2012 10:23 pm

dirtnewbie написа: Бихте ли ми казали дали е възможно в Технополис да си подбереш монитор, компютъра, и периферни устройства?

Ти наистина ли искаш компютър без читаво гаранционно обслужване и с никакво следгаранционно обслужване, както и ядове за всеки дребен проблем? :dontknow:
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот dirtnewbie » Вто Мар 06, 2012 10:52 pm

did написа:
dirtnewbie написа: Бихте ли ми казали дали е възможно в Технополис да си подбереш монитор, компютъра, и периферни устройства?

Ти наистина ли искаш компютър без читаво гаранционно обслужване и с никакво следгаранционно обслужване, както и ядове за всеки дребен проблем? :dontknow:

В Монтана май нямам друг избор, а съм прецакан, щото само баба ми може да вземе на лизинг. Родителите ми връщат заеми и нямат право. Поне така ми казват. :D Баба ми не може да дойде до София от Берковица, за да ми купи на мене компютър.
make my wishes come true
dirtnewbie

Мнениеот did » Вто Мар 06, 2012 10:57 pm

"Безисходицата е такава ситуация, простият и логичен изход от която просто не ни харесва".
Аватар
did

Мнениеот dirtnewbie » Вто Мар 06, 2012 11:43 pm

did написа:"Безисходицата е такава ситуация, простият и логичен изход от която просто не ни харесва".

В този случай, аз съм в безисходица. Мисля да изчакам известно време, че да видя има ли някакъв по-разумен изход. :V:
make my wishes come true
dirtnewbie

Мнениеот hitar_potter » Сря Мар 07, 2012 2:07 am

Бях ти споменал за Jar computers, така и не пусна една търсачка начи..
http://jarcomputers.bg/l_bg/?m=22&i=22
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот hrissim » Сря Мар 07, 2012 8:43 am

hitar_potter написа:Бях ти споменал за Jar computers, така и не пусна една търсачка начи..
http://jarcomputers.bg/l_bg/?m=22&i=22

Абсолютно...
Даже имат специална промоция за Монтана, валидна до 30 Април.
Зехте ли си ДОЗАТА планина?
Статии за:
Палатки *** Туристически обувки***Дрехи за туризъм
Аватар
hrissim

Мнениеот Antares » Сря Мар 07, 2012 9:59 am

Не се ли пишеше безиЗходица? Мислех, че идва от изход.
Карикатурите ми
Ben Franklin
Аватар
Antares

Мнениеот bluskanie » Сря Мар 07, 2012 10:06 am

Тия Жар що лъжат, че i3 е 4 ядрен, бе? И къв е тоя видео чип на тоя процесор?
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот dirtnewbie » Сря Мар 07, 2012 11:49 am

Antares написа::offtopic:
Не се ли пишеше безиЗходица? Мислех, че идва от изход.

И аз се зачудих малко, но реших да последвам примера от по-умния от мен :D
make my wishes come true
dirtnewbie

Мнениеот fall_out » Съб Мар 10, 2012 4:43 pm

bluskanie написа:Тия Жар що лъжат, че i3 е 4 ядрен, бе? И къв е тоя видео чип на тоя процесор?

Той си е точно такъв.
Аватар
fall_out

Рейтинг: 1685

Мнениеот qwerty42 » Съб Мар 10, 2012 7:08 pm

fall_out написа:
bluskanie написа:Тия Жар що лъжат, че i3 е 4 ядрен, бе? И къв е тоя видео чип на тоя процесор?

Той си е точно такъв.

Не е, 2-ядрен е. i5 също е 2-ядрен, но "симулира" 4 ядра. Единствено i7 е 4-ядрен ;P
SB R 3.14 ^^
Аватар
qwerty42

Рейтинг: 1250

Мнениеот mulltex » Съб Мар 10, 2012 9:47 pm

qwerty42 написа:i5 също е 2-ядрен, но "симулира" 4 ядра. Единствено i7 е 4-ядрен ;P

Не се казва симулира, а емулира. Всъщност, i5 даже не емулира 4 ядра, а може изпълнява инструкции от 4 thread-a в паралел (hyper-threading), които са разположени в 2 ядра.

Почетете малко повече преди да пишете из форумите :)

http://ark.intel.com/products/50177/
Аватар
mulltex

Рейтинг: 1629

Мнениеот qwerty42 » Нед Мар 11, 2012 12:39 am

Нали за т'ва са кавичките ;P Обясних го по-... простичко :D И аз не разбирам колкото теб, явно, но защо да изпадам и в излишните подробности, които аз знам? За случая и "симулира" си беше достатъчно според мен :D :beer:
SB R 3.14 ^^
Аватар
qwerty42

Рейтинг: 1250

Мнениеот k0k0 » Нед Мар 11, 2012 6:44 am

Следващият път ползвай физически и логически ядра като термини. :D

qwerty42 написа:Моля, да бъда извинен за своето невежество (:

Приема се. :D
Аватар
k0k0

Рейтинг: 1419

Мнениеот mulltex » Нед Мар 11, 2012 10:25 am

qwerty42 написа:Нали за т'ва са кавичките ;P Обясних го по-... простичко

Не знам как може нещо да е простичко, като използваните термини са грешни, а и твърдението не е вярно. И в един момент простичкото става просташко :)

qwerty42 написа:За случая и "симулира" си беше достатъчно според мен

Не е достатъчно, тъй като двете думи имат две коренно различни значения. Препоръчвам ти преди да пишеш другия път, да вземеш да провериш какво означават думите.

k0k0 написа:Следващият път ползвай физически и логически ядра като термини. :D

Не е правилно да категоризираш hyper-threading-a като логическо ядро. Това би било вярно, ако твоята дефиниция за ядро се разминава от широко приетите разбирания.

Тъй като hyper-threading-a е по-опростена версия на SMT, аз ти предлагам да прочетеш какво Tullsen и неговия екип са измислили като концепция преди повече от 15 години: http://web.cs.msu.edu/~cse820/readings/ieee_micro.pdf
Аватар
mulltex

Мнениеот k0k0 » Нед Мар 11, 2012 2:46 pm

Благодаря за инфото. :agree:

п.п. Да попитам след като попрочетох томва дето даде и в уики малко, правилно ли е да се каже на български 2ядрен процесор с 4 потока (на информация)?
Аватар
k0k0

Рейтинг: 1419

Мнениеот bluskanie » Вто Мар 13, 2012 9:09 am

qwerty42 написа:
fall_out написа:

Той си е точно такъв.

Не е, 2-ядрен е. i5 също е 2-ядрен, но "симулира" 4 ядра. Единствено i7 е 4-ядрен ;P

Ама и двамата грешите.

i3 е САМО с 2 ядра, но различните модели имат различни threads.

i5 има 2 и 4 ядрен пак с различни threads

i7 има 2, 4 или 6 ядрени в зависимост от модела
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот agent_Jekov » Вто Апр 03, 2012 4:58 pm

За тия пари си взимай персонален компютър, на който ще можеш да играеш не само игрите, които спомена, но и всички други и то на високи настройки. Читав лаптоп за игри за 1000 лв няма, нито за 2000. Did е прав, никакви техники от Техномаркети, Технополиси и тн. - сервизирането им е ужасно и не съм само аз, който го казва.

Ако говорим за геймърски лаптопи иначе, аз съм с този и съм много доволен:
http://www.youtube.com/watch?v=LMDN-LdhVTk

Новия модел с 3D-eкран е още по-добър:
http://laptop.bg/laptops-asus-G74SX-asus_g74sx_tz142d

За тия пари това е най-добрия геймърски лаптоп, освен това четох статистика, според която за последните няколко години ASUS е марката с най-малко връщани за поправки по сервизи лаптопи.
On a mountain bike you can cover a great distance in a short period of time, or a short distance in a great period of time.In mountain biking there is no destination.Just a bike, a rider, and a place to ride!
Аватар
agent_Jekov

Рейтинг: 1204

Мнениеот Antares » Сря Апр 04, 2012 9:27 am

Макар и темата да е поостаряла - ще вметна и още нещо. Работил съм половин година във фирма, която сглобяваше компютри за Метро, Технополис, Техномаркет и подобни магазини. Машините бяха с ужасяващи части. Средно 10% от тях не можеха да се доберат до BIOS. Виждал съм дънни платки без никаква марка, виждал съм памети, от които 20% не работеха и никоя уважаваща себе си фирма не би внесла на пазара. Но черешката бяха лаптопите. Бяха китайски, марка, която не бях чувал и за която може и Гугъл да не е чувал. Нашата задача (работех асемблатор там) беше да разлепваме отличителните белези (марка, модел и т.н.) от лаптопите и да залепваме такива на нашата фирма. Та приятно пазаруване в тия вериги...
Карикатурите ми
Ben Franklin
Аватар
Antares

Мнениеот skiman » Сря Апр 04, 2012 9:57 am

Да си купиш компютър от Технополис е като да си купиш колело от МЕТРО.
Човек не спира да си играе защото остарява, а остарява защото е спрял да си играе.
Аватар
skiman

Мнениеот Morpher » Чет Апр 05, 2012 8:18 pm

Малко да се вмъкна, не по актуалната тема за покупка на техника от големите хипермаркети, а по темата на автора.
Един добър лаптоп може да стане на настолен компютър с външен дисплей, клавиатура и мишка, но един настолен не може да стане мобилен. Лаптопа го грабваш всеки един момент от докинг станцията, хвърляш го в раницата и заминаваш. Разбира се, това е свързано с доста повече инвестиции не само за самия комп, ами и за настолната периферия, но пък имаш мобилност.
Това, естествено, за тинейджър е излишен лукс, но за човек, имащ един компютър за развлечение и работа е доста добро и удобно решение.
Всичко е въпрос на излишни пари :)
Аватар
Morpher

Рейтинг: 1888

Мнениеот bluskanie » Пет Апр 06, 2012 8:54 am

agent_Jekov написа:...освен това четох статистика, според която за последните няколко години ASUS е марката с най-малко връщани за поправки по сервизи лаптопи.

Не знам каква е тая статистика, ама моя опит с ASUS е много горчив. Първо си взех супер наточен лаптоп ASUS от Мултирама (които имат супер сервиз между другото - наложи ми се да го ползвам на 1-вия месец). Тва беше преди 4-5 години и всъщност лаптопа си бачка и в момента е с мен в САЩ. Само дето вие като военен самолет и грее като руска печка. Почти е невъзможно да се ползва, освен за бърза текстова обработка и най-много един-два мейла и ОП ИЗКЛЮЧВА СЕ!!! Няма оправия, всичко съм опитал и кулъри и оптимизиране на ОС и всичко...

Миналия месец пък си взех "НАЙ_ДОБРИЯ андроидски таблет" (УЖ) - ASUS Transformer Prime. Много се радвах първите няколко часа. Уникален вид има и на книга беше супер як. До момента, в който започнах да използвам апликейшъни, различни от тези, които показват колко е часа. Проблемът тук е повече в софтуера, но при истински мултитаскинг, тъпото лайно направо спираше да бачка, а уж това е предимството на ОС-а. Супер разочарован, преди 2 дни лайното замина на EBAY към новия балък, който сега тръпне да си го вземе от куриера.

Таблета е много голямо недоразумение към днешна дата според мен, особено ако е с ОС-а на Гугъл. Не бих си взел скоро таблет, освен ако МС не оправдае слуховетеза уиндоус 8, че ще измете всички аматьори, които сега си мислят, че правят ОСи )))

Та Асус не са ми любими нещо...

Сега имам един Леново Тинкпад - сеиозна машинка, купих я на далавера направо от произвдителя и чаках да я докарат от Китай. Много съм доволен като цяло, ама като си лягам с лаптопа и си ме топли(засега не много, ама да видим), което няма да го оправят при лаптопите скоро май.
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот did » Пет Апр 06, 2012 4:36 pm

bluskanie написа: като си лягам с лаптопа и си ме топли(засега не много, ама да видим), което няма да го оправят при лаптопите скоро май.

Падаш си по миньончета, а? Пробвай да си легнеш с настолен компютър под юргана и пак се оплаквай от лаптопите :D
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот bikerider » Пет Апр 06, 2012 4:39 pm

Чета и се смея. Верния ми HP/Compaq 8710p с 4GB и наскоро инсталирана седмица работи като змей вече 5 години... PI 5.5. Явно не е чувал колко са зле HP :)

Що се излагате с тия обобщения?

@bluskanie: таблет с уиндоус... дай да изчакаме :)

Таблета е много голямо недоразумение към днешна дата според мен

Позволявам си да не се съглася... рисувайки с четка Nomad Compose върху купения днес за половинката iPad 3 / 64 GB ;)
Но наистина всичко друго е пълен боклук - или с Atom, или с Fusion; или 3-4 часа живот на батерията или 1 килограм тегло... Както писаха в едно ревю за Acer Iconia W501 - "чудесен продукт за позициониране на компанията, но за нищо повече".
Последна промяна bikerider на Пет Апр 06, 2012 4:47 pm, променена общо 1 път
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот did » Пет Апр 06, 2012 4:47 pm

bikerider написа:Чета и се смея. Верния ми HP/Compaq 8710p с 4GB и наскоро инсталирана седмица работи като змей вече 5 години... PI 5.5. Явно не е чувал колко са зле HP :)

:agree:
5 годишен HP Pavilion обиколи половин Европа, работи денонощно почти 2 години с натоварване на процесора 100% (симулации), пада 2 пъти от бюро и досега нито шуми, нито грее прекомерно... Впрочем, пиша от него.

Марката няма значение! Всички марки имат и добри и лоши попадения. Четете отзивите за точния модел и се молете на Бога. Няма друга рецепта, няма и универсално правило кои са лоши и кои - добри.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот bikerider » Пет Апр 06, 2012 4:48 pm

:agree:
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот mulltex » Пет Апр 06, 2012 11:44 pm

did написа:... натоварване на процесора 100% (симулации)

Е, не... на какво са тези симулации? Matlab? Аз категорично съм против подобен стил на работа. Предполага, че имаш някаква основателна причина... :)
Аватар
mulltex

ПредишнаСледваща

Назад към Други