Как се справяте с болките в задника при продължително каране

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Как се справяте с болките в задника при продължително каране

Мнениеот gofren » Съб Юли 07, 2012 5:49 pm

Оказа се че при продължително каране (+50км) първото нещо дето дава дефект не е колелото, не са краката, не е дишането, не е умората ами е... протриването (edit: не е протриване а натъртване, 70кг седящи на няколко квадратни сантиметра и кожата се мачка явно) на седалищните части там дето са седнали върху седалката. За запознатите да препоръчат как да се оправи този проблем. Предполагам трябва специална седалка ама нз какво да и се гледа :dontknow:
Последна промяна gofren на Съб Юли 07, 2012 6:26 pm, променена общо 1 път
Аватар
gofren

Рейтинг: 1309

Re: Как се справяте с болките в задника при продължително каране

Мнениеот xcII » Съб Юли 07, 2012 5:57 pm

Опитвам да се справя с този наистина шибан проблем по 2 начина:

1) Добра седалка. Опорните точки в задника към седалката трябва да са на седалищните кокаляци или както там им викат. Аз карам със Specialized, доскоро с един техен модел който бе "комфорт" (155мм+), а отскоро с друг на 143мм., който не е толко комфорт, но мога да си го извадя лесно под краката, когато се налага надолу. Макар и с по-малко гел и по-тясна, добрия дизайн наистина ме изненада приятно по отношение на комфорт. Очаквах да е пъти по-зле. Междудругото, те имат нещо като г*зомер, който уж помагал да избереш "твоя" размер. Аз не го използвах, щото в магазина го нямаха, а и от 3 размера при моя стандартен задник и не високи кг. не бе трудно да реша

2) Пс*вам и търпя. ;)

ed.
ааааа, забравих най-важното, N3 ->> гледам да не минавам границата от 50-55км. След нея, установил съм, че дискомфорта в задника ми прехвърля кефа от карането, а това не мога да толерирам..
Това, което може да се мине с лека кола, не си струва да се мине с байк. Това, което може да се мине с байк, не си струва да се мине пеша. Това, което може да се мине само пеша, понякога може да се измисли как да се мине с байк.
http://www.youtube.com/watch?v=fi-S9lrn ... re=related
Аватар
xcII

Рейтинг: 1695

Мнениеот sailman » Съб Юли 07, 2012 6:47 pm

...ами е... протриването...да препоръчат как да се оправи този проблем?

Крем "Бочко"
...Или прочее подобни кремове за бебешки дупета,за предпочитане по-мазнички. Имаше един крем, с ланолин в състава си, също много ефективен, ама не му помня заглавието. Нека тучо чучо да каже.
Пудрите не са ефективни. Потта и триенето бързо премахват защитният слой. Помагат единствено, когато протриването е стигнало вече почти до открита рана, т.е. когато кожата е почнала да отделя секрет. Стигне ли се до тоя момент обаче, съмнявам се, че карането на велосипед ще бъде възможно (то човек не може да си седне на задника, камо ли да кара колело..)
ВЕЛО 2009 Sus scrofa domestica
Аватар
sailman

Рейтинг: 2000

Мнениеот tanya » Съб Юли 07, 2012 7:46 pm

Хубав клин и удобна седалка, това е.
И по-редовно каране, за да не забравя задника, що е то седене на седалка :D
Изображение
Аватар
tanya

Рейтинг: 1913

Мнениеот pacy4 » Съб Юли 07, 2012 8:03 pm

Ще използвам темата като по прясна - да ми препоръчайте седалка за дълго крос - кънтри каране - 70-100 км. Мека, защото мразя да нося клин и удобна, нещо което сте пробвали. Гледам, че тук има доста - http://www.dimibike.com/velosipedi-kolo ... -grupa.htm и тук http://ridespot.net/product.php?categoryID=102
Мислих си за SELLE SMP TREKKING, някой ползвал ли я е ?
Аватар
pacy4

Рейтинг: 1273

Мнениеот patricii » Съб Юли 07, 2012 8:26 pm

... ами ,карай повечко на педали и ще станеш велик като Контадор!! :wavey:
SPIRITUS PROMPTUS EST,CARO AUTEM INFIRMA!- ДУХЪТ Е СИЛЕН, ПЛЪТТА-НЕМОЩНА!
+Станислав Стратиев-ТОЛКОВА МНОГО НИ ПРАВЯТ НА МАЙМУНИ,ЧЕ ВЕЧЕ ВЯРВАМЕ В ТЕОРИЯТА НА ДАРВИН
Аватар
patricii

Рейтинг: 1210

Мнениеот dob111 » Съб Юли 07, 2012 10:42 pm

Правилната геометрия на байка има отношение даже и към това седалката да ти уморява по малко задника.
Колкото и да е общо - хвърли едно око на позицията на седалката и дължината на лапата.

Задника си е задник, тя простатата да е здрава...
Аватар
dob111

Рейтинг: 1900

Мнениеот taurus13 » Съб Юли 07, 2012 11:00 pm

Ами първо е въпрос на седалка - някои ме протриват повече, от други направо ме болят тазовите кости. Сегашната ми бюджетна Velo се оказа най-добрата от всички ползвани до момента седалки в ценовия диапазон до 120 лв. Второ е въпрос на г*з и на каране. Човек като кара редовно и там разните мускули на седалището се стягат и стойката на седалката става по-добра. И трето кремове....без кремове на става. Мазнички, подхранващи с витамин Е и пр. А пък може да си купиш и крем за хемороиди(ха-ха) от типа на Проктогливенол, щото съдържа и Лидокаин и наистина доста облекчава болежките при многодневни карания. И четвърто - добра г*зна хигиена. Всеки закоравял велосипедист, знае, че редовното миене на задните части е важно. :D И пето....за съжаление не е само протриването - когато едни 100 кг(88кг велосипедист и 12 кила раница) се друскат на задните части, особено ако велосипеда е твърда, а настилката е трошени камъни или тревни туфи, се получава вътрешно травмиране на тъканта около сгъвките. Това за съжаление не минава с мазане, а с почивка.
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот PtD » Нед Юли 08, 2012 12:00 am

pacy4 написа:Мека, защото мразя да нося клин

Памперси има не само в клиновете, но и в много прилични къси панталони и шорти. :agree:
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот Шлек_народен » Нед Юли 08, 2012 10:00 am

pacy4 написа:... Мека, защото мразя да нося клин и удобна, нещо което сте пробвали....

Нема такова животно -мека и удобна седалка. Хубавите седалки не са меки! Мека седалка се ползва да се моткаш в града по 4-5 км на ден. Меката седалка, при дълго каране(повече от 3-4 часа), прави повече бели , ама явно трудно се разбира, та всеки си пати по тоя начин.
А клина....Не разбирам, кво толкова страшно има в това, да караш със клин? Аман от предразсъдъци! Ми това е спортна екипировка, за колоездене. Да е виждал някой, футболисти да ритат със маратонки, а не шпайкове?Или някой плувец, със анцуг да плува, че нещо не му харесвал екипа :)) Каквито и панталони да са(дори и такива с памперс) спарват много повече, а от там и всички дертове. Ама трябва, явно, всеки сам да си открива топлата вода....
Последна промяна Шлек_народен на Нед Юли 08, 2012 10:04 am, променена общо 1 път
Шлек_народен

Рейтинг: 1518

Мнениеот sailman » Нед Юли 08, 2012 10:02 am

taurus13 написа:....за съжаление не е само протриването - когато едни 100 кг(88кг велосипедист и 12 кила раница) се друскат на задните части, особено ако велосипеда е твърда, а настилката е трошени камъни или тревни туфи, се получава вътрешно травмиране на тъканта около сгъвките. Това за съжаление не минава с мазане, а с почивка.

Баш! :agree: Напълно съм съгласен, с изключение на частта с почивката. Когато съм карал дни наред (@taurus13 - знаеш, че ми се е случвало ;) ) с тежка раница, при изброените по-горе условия, задникът привиква към натоварванията на втория-третия ден.
Естествено, ако го презориш и протриеш зверски, нищо освен почивка и мазно лечение не помага...

Шлек_народен написа:Каквито и панталони да са(дори и такива с памперс) спарват много повече, а от там и всички дертове. Ама трябва, явно, всеки сам да си открива топлата вода....

Не е баш така...
Има качествени, проветриви къси гащи, съвсем удобни и практични. Всичко зависи от местата, по които се кара, ситла на каране и индивидуалните (не естетически) потребности, та моля те, недей да обобщаваш толкоз смело... ;)
ВЕЛО 2009 Sus scrofa domestica
Аватар
sailman

Мнениеот Шлек_народен » Нед Юли 08, 2012 10:21 am

Не обобщавам смело - споделям собствен опит. Карал съм със всякакви дрехи. Дори и със дънки по баири :)) Верно , сега и пари да ми дават, не бих карал със дънки, ама тогава... За тия, дето са хем панталони, хем и клин с памперс има вътре. Ми носиш още един чифт отгоре - големо проветрение.Особено на некой здрав баир, дето ти тече пот отвсякъде...То има и бельо със памперси, ако е въпроса, ама пак е същата работа. Но, щом Ви е удобно, карайте така. Всеки, както му е удобно. Аз, освен със клин, за повече от 1-2 часа, не бих тръгнал. То и тва е оносително, щото, ако е час и половина нагоре....
Шлек_народен

Рейтинг: 1518

Мнениеот xcII » Нед Юли 08, 2012 10:56 am

..За тия, дето са хем панталони, хем и клин с памперс има вътре. Ми носиш още един чифт отгоре - големо проветрение.Особено на некой здрав баир, дето ти тече пот отвсякъде...

Аз също не съм съвсем съгласен конкретно с това и напълно с съгласен с @sailman.

В началото карах с клинове, тези от немските магазини. Те ме спарваха. От 3г. карам с едни гащи тип бермуди, които имат бандаж, който при желание може и да се маха. Този бандаж, е с размерите на слип и е от мрежеста материя, само на дъното си има плънка. Никога не ме е спарвал в степен че това да доведе до други неприятни ефекти, а не е като да не съм катерил дълги баири в жега. Единствения недостатък на тези гащи е че ме заболя сърцето като дадох 120лв. навремето за тях, но продължавам да ги нося и за толкова години мисля че парите си струваха. Все пак, качествена и едновременно евтина екипировка рядко се намира..
Това, което може да се мине с лека кола, не си струва да се мине с байк. Това, което може да се мине с байк, не си струва да се мине пеша. Това, което може да се мине само пеша, понякога може да се измисли как да се мине с байк.
Аватар
xcII

Мнениеот Grash » Нед Юли 08, 2012 11:08 am

xcII написа:В началото карах с клинове, тези от немските магазини. Те ме спарваха.

Ето тук е проблема, не е трябвало да караш толкова евтини и измислени клинове и нямаше да ти е толкова изкривена представата за тях :) Дори и произведените в България нисък клас модели са далеч по-добри от "тези от немските магазини".
Изображение
Аватар
Grash

Мнениеот vafi » Нед Юли 08, 2012 11:14 am

Много полезна тема за което благодаря - карам с такива панталонки които имат памперс. Въпроса е че веднага го махнах точно понеже мислех че ще спарва - тази тема ме провокира да направя един опит и ще споделя впечатления :wavey:
Amsterdam is like the Tour de France. Just a lot of people on drugs riding bikes!!!
Аватар
vafi

Рейтинг: 1412

Мнениеот Stancho » Нед Юли 08, 2012 12:13 pm

И аз бях скептично настроен към клиновете, но след като ми подариха боксерки с памперс и сложих за едно градско каране за тест под DH панталонките ми... Е да ви кажа не съм усетил такова спарване и положението беше по - добре отколкото с нормални боксерки... Също и седалките с канал помагат с проветрението, а за многото километри си е задължителна умерено твърда седалка със съвсем малко или никакъв гел и памперс, за да е удобно.
Аватар
Stancho

Рейтинг: 1699

Мнениеот xcII » Нед Юли 08, 2012 12:38 pm

...или никакъв гел...

Гелът си е гел и ако не си състезател, караш продължително всякакъв терен и най-вече нагоре също, ми се струва, че е за предпочитане. Моята е само с т.нар. padding, т.е. не баш гел, но понеже съм карал и с гел, та усещам разликата.. :)

ed.

Понеже в първият ми пост в темата бях посочил "с по-малко гел", а в този пост "без гел", давам референция с какво карам в момента, демек, има некоректност в първия ми пост. Исках да си взема Phenom Comp Gel, но бе свършил и се пробвах с тази, която е без гел, но явно в главата ми останало части от първото ми желание :D .

Разлика има, в посока по-некомфортно, но това е много качествена седалка (надявам се да не се приеме като реклама, а лично мнение), има некъв флекс тоже и засега не съжалявам за избора си. Със сигурност обаче, ако знам че ми предстои 3+ дена каране, ще сменя седалката с комфортния си гел и ще се примиря че е по-широка..
Аватар
xcII

Мнениеот taurus13 » Нед Юли 08, 2012 1:46 pm

Не я знам колко струва тази седалка, но аз не съм доволен от ниския клас(до 80лв) на Специалистите - релсите им се сгъват за отрицателно време и то не само при мен. Пък по едно време поради липса на седалки в българските магазини си бях вземал една за 17 лева от супермаркет и О чудоооо, ма тя издържа 6-7 месеца и не мръдна бе. Дори сравнително скъпата Селе Италия, която ползвах преди време, само след няколко карания си зае характерната уклончиво килната вляво поза...е тя поне изкара една година, преди да и схрускам кухата хром-молибденова релса като солетка. Сега пак съм с евтина седалка(50лв) и хем ми е много удобна, дори и без гел, хем засега нито се е килнала , нито се е огънала. Та струва ми се, че марковите седалки много пара имат натоварени за марката и на практика се оказва, че трябва да си купиш относително скъпа седалка, за да получиш качество съизмеримо с някоя по-евтинка, но от не толкова скъпарска марка. Все пак казвам струва ми се.....не съм ползвал всички седалки, за да го кажа от опит.
Това малко като офтопик дойде към темата ..ма хайде - все за задници иде реч.
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот xcII » Нед Юли 08, 2012 2:05 pm

Според мен не е off-topic щото седалката е решаващия фактор! (е да, трябва си и каране, но говоря при равни други условия). След това идват памперси/мехлеми и т.н.

Директно на въпроса: с отстъпката (пазарувам в този байк шоп отдавна), на 140лв.

Виж, по принцип съм съгласен, че седалката е един от много малкото елементи на байк екипировката, където по-евтино би могло да се чувства по-добре от по-скъпо. Аз съм малко традиционалист, преди карах с тяхна седалка (верно, съвсем друг клас) и когато ъпгрейднах, пак избрах същата марка. Може да има и по-добри за тези пари, но от нещо доволен ли съм, рядко експериментирам, щото много кинти струва..

Разбира се, бях си направил "домашното" с четене на отзиви за тази и Phenom Comp Gel-а на S, бяха добри. Но елемента г*з, колкото и изследвания да му правят (Body Geometry напр.), си остава индивидуален, за да се побере в няколко модела седалки и 3 размера, за всеки модел. Не е като при обувките, напр. :8D: Така че, щом си доволен от тази седалка -> ами късметлия си :)

P.S. Не на последно място, аз съм сравнително лек, около 76-78кг. По-тежките колоездачи предполагам намират по-трудно най-добрия компромис за тях.

ed. Няма да кажа кой е байк шопа публично, за да не изглежда реклама, НО не е маловажно да спомена, че продавача ми даде опцията "2 седмици каране" и ако не съм доволен да я сменя за друга в случай, че я върна без никакви видими щети (като трето "най-добро" ми бе тази, нищо че я водят шосейна, имаше гел и много добри отзиви, цената приблизително същата). Мисля, че когато даваш не малко пари, тези "малки" жестове са важни.
Аватар
xcII

Мнениеот marsa » Пон Юли 09, 2012 1:34 am

1. Караш повече - дупето те боли по- малко.

2. Лидокаина е обезболяващо и е ЕДНОКРАТНА КРАЙНА мярка. Кремове и пудри от типа на бебешките са ОК.

3. Общото правило за седалката при сериозно каране е: по- твърда = по- добре. "Уловката" е, че трябва да си намериш правилната форма. Цената не винаги е показател.

4. Кривите релси обикновено са резултат от еднократна грешка, а не натрупване с времето, т.е. при сравнително качествените седалки по- скоро подобен проблем може да е от кофти техника на каране.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Мнениеот vikosaa » Пон Юли 09, 2012 2:25 am

Еми като цяло имам много просто решение - не сядам на седалката :D

Сега сериозно - продават се едни неща, които се слагат върху нея. Във тях има нещо като гел, което приема формата на г**а ти. Аз си го купих от Jumbo и мога да кажа, че разликата е ОГРОМНА. Струваше около 7-8 лв. - не помня точно. Не седи грозно, отдолу се връзва така че да заеме формата на седалката.
За да добиеш представа : Изображение
DRAGONBORN написа: ..оптигач срам СХ4.. гуми едната е кунда 2.50 ..
vikosaa

Рейтинг: 1203

Мнениеот taurus13 » Пон Юли 09, 2012 11:19 am

1. Караш повече - дупето те боли по- малко.
По-скоро, караш по-редовно.

2. Лидокаина е обезболяващо и е ЕДНОКРАТНА КРАЙНА мярка. Кремове и пудри от типа на бебешките са ОК.
Вярно, но в дадения крем лидокаина е малко, а самия крем си има добро действие върху кожата и съдовете. Той не е само обезболяващ, а е по-скоро комбиниран. И по принцип не е зле човек да го има при дълги карания, щото в горещината и физическото натоварване, много хора могат да получат и проблем с повърхностно възпаление на съдовете на задника - т.нар. външни хемороиди. Освен това предполагам е удачен и за разшрени вени на крака :D , което също е често срещан проблем при някои хора в горещините.

3. Общото правило за седалката при сериозно каране е: по- твърда = по- добре. "Уловката" е, че трябва да си намериш правилната форма. Цената не винаги е показател.
- Абсолютно да!

4. Кривите релси обикновено са резултат от еднократна грешка, а не натрупване с времето, т.е. при сравнително качествените седалки по- скоро подобен проблем може да е от кофти техника на каране.
Не съм съгласен - винаги си монтирам правилно седалката. А относно техниката на каране - егати седалката, дето трябва и техника да и прилагаш, че да не се криви. Ми то аз хич и да не сядам на нея. То така ще ми каже някой шосейкаджия, ама не е пробвал да катери баир с 10-12 кила раница. :lol: И в крайна сметка някак се оказва, че има седалки, които както и да ги монтираш, все не се кривят. Сигурно са ненужно здрави и тежки...
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот ferriniRider » Пон Юли 09, 2012 11:29 am

vikosaa написа:Еми като цяло имам много просто решение - не сядам на седалката :D

Сега сериозно - продават се едни неща, които се слагат върху нея. Във тях има нещо като гел, което приема формата на г**а ти. Аз си го купих от Jumbo и мога да кажа, че разликата е ОГРОМНА. Струваше около 7-8 лв. - не помня точно. Не седи грозно, отдолу се връзва така че да заеме формата на седалката.
За да добиеш представа : Изображение

В Лидл се продава пак нещо такова за 8 лева, струва ли си или ще са пари на вятъра ?
ferriniRider

Рейтинг: 1260

Мнениеот did » Пон Юли 09, 2012 12:25 pm

Пари на вятъра.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот ivcho01 » Пон Юли 09, 2012 1:11 pm

taurus13 написа:Не я знам колко струва тази седалка, но аз не съм доволен от ниския клас(до 80лв) на Специалистите - релсите им се сгъват за отрицателно време и то не само при мен............
имам същите забележки! Моя Спец е от 90 лв.
Аватар
ivcho01

Рейтинг: 1220

Мнениеот outfaced » Пон Юли 09, 2012 1:43 pm

- качествена седалка подбрана така че да ти пасва (не винаги означава скъпа, аз на една седалка за 120лв. щях да умра. В най общия случай обаче трябва да е тясна и твърда ... меките фотьойли не стават!)
- качествен клин (само парчето, което седи на д-то ако е що годе хубаво на едро е над 10лв., така че не очаквайте да купите клин ставащ за нещо под 30лв.)
- ако се налага - мазило някво. Мен никога не ми се е налагало :)

И все пак няма как след цял ден да не те боли. То и пеша да ходиш, краката ще те заболят. И да, трябва си тренинг и свикване. Туй е то.

Дали само с клин или с клин и панталони е друга тема нямаща общо с удобството и болките. Панталоните освен всичко друго са и протекция! Джобчетата също вършат работа. По горе показаните панталони на ендура са изключително леки и проветриви и клина, с който вървят е мрежест и на практика не се усеща. Но те пък не бих казал, че са особено здрави. Едва ли ще оцелеят падане. Пак на ендура, но модела сингълтрак или хъмвий са доказано здрави. Логично и малко по спарващи, но не и толкова, че да не може да се кара лятото с тях с подходящ клин отдолу - мрежест или от coolmax.
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Мнениеот vafi » Пон Юли 09, 2012 2:34 pm

Тва за здравото си има и обратна страна - не ми се мисли какво ще остане от мене ако панталоните се скинат, т.е. те ще са ми последна грижа :rofl:
Amsterdam is like the Tour de France. Just a lot of people on drugs riding bikes!!!
Аватар
vafi

Рейтинг: 1412

Мнениеот taurus13 » Пон Юли 09, 2012 4:59 pm

Абе не знам....аз имам сингълтрак на ендура и като падам обикновено на гащите им няма нищо...само малко са прашни, ама като ги събуя, отдолу целия съм охлузен. :evil:
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот shams » Пон Юли 09, 2012 9:16 pm

Искам да попитам когато се кара с клин дали под него се носи и ежедневно бельо (т.е. боксерки или слипове)?
Deceive the heavens to cross the ocean.
Аватар
shams

Рейтинг: 1212

Мнениеот did » Пон Юли 09, 2012 9:17 pm

shams написа:Искам да попитам когато се кара с клин дали под него се носи и ежедневно бельо (т.е. боксерки или слипове)?

Не, не се носи. Клинът е бельо.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Следваща

Назад към Общ форум