Проблем с болтовете за стойка за шише с вода

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Проблем с болтовете за стойка за шише с вода

Мнениеот MacLeod » Сря Яну 02, 2013 10:44 pm

Здравейте,
днес установих, че резбите на рамката ми, където би трябвало да се хване стойка за шише с вода превъртат.
Като се опитам да натегна болтчето, цялата резба вътре почва да се върти заедно с него и нищо не става.
Най - вероятно фабрично си е така, но въпроса ми е дали е поправимо ?
Иначе не виждам как бих могъл да си сложа шише с вода или каквото и да е друго нещо на рамката.
Благодаря.
Аватар
MacLeod

Рейтинг: 1785

Re: Проблем с болтовете за стойка за шише с вода

Мнениеот xargs » Сря Яну 02, 2013 10:51 pm

Най-лесно би ти било да пробваш да увиеш болтчето с малко тефлонова лента. Ако не е много изядена резбата може и да захване.
Ако не стане, отиваш до някой магазин за крепежи, взимаш подходящ метчик и ново болтче, по-голям размер и си готов.
Аватар
xargs

Рейтинг: 2000

Мнениеот MacLeod » Сря Яну 02, 2013 10:59 pm

Мисля че не съм се изразил ясно. Но е малко трудно за описване. :)
Резбата е наред. Проблема е, че като се стегне малко и като почне да има известен напън ( не голям ) цялата основа на резбата почва да се върти заедно с болта.
Резбата става като част от болта, ако може така да се каже. И цялото това нещо си се върти в дупката на рамката. Проблема го има при всичките 4 дупки на рамката - 2 на долната тръба, 2 на седалковата.

Рамката е on one scandal, поръчана е от Англия.
Последна промяна MacLeod на Сря Яну 02, 2013 11:03 pm, променена общо 2 пъти
Аватар
MacLeod

Мнениеот gosh6o » Сря Яну 02, 2013 11:01 pm

Нямам идея дали ще ти помогне, но пробвай да капнеш малко бързосъхнещо лепило. И все пак изчакай разбирачите дали ще одобрят.

Изображение

Това ли се върти?
Последна промяна gosh6o на Сря Яну 02, 2013 11:08 pm, променена общо 1 път
Аватар
gosh6o

Рейтинг: 1355

Мнениеот bocky » Сря Яну 02, 2013 11:06 pm

Т.е. резбата не е на самата рамка а на нещо като втулка, правилно ли разбирам?
И да, ако съм разбрал правилно и аз бих пробвал с лепило. Дори и да хване за малко, колкото да затегнеш мисля, че пак ще ти свърши работа.
Don't settle for less, or the next best!
Аватар
bocky

Рейтинг: 1470

Мнениеот MacLeod » Сря Яну 02, 2013 11:11 pm

gosh6o написа:Това ли се върти?

Точно това. Върти се, обаче не може да се извади от рамката. Поне аз не успях.

bocky написа:Т.е. резбата не е на самата рамка а на нещо като втулка, правилно ли разбирам?

Да, нещото от горната снимка.

За лепилото и на мен ми мина през главата. Няма да стане кой знае колко добре според мен. Нямам чист достъп до мястото, което трябва да се намаже с лепило, тоест долната част на тези втулки.
Аватар
MacLeod

Мнениеот bocky » Сря Яну 02, 2013 11:24 pm

Ами на мен идеята ми беше да сложиш малко отстрани(от външната страна), колкото да се закрепи временно докато завиеш болта както трябва. До колкото разбирам няма луфт и едва ли ще се усеща клатене когато е сложена стойката. После при евентуално сваляне - същата прожедура.
Само да уточня, ако е секундно лепило и втулката е направена по декоративен начин (както на снимката, която е показал колегата) и е от пластмаса ще остане следа от лепилото.
Аватар
bocky

Мнениеот unholyknight » Сря Яну 02, 2013 11:26 pm

Щом резбата е наред пробвай да хванеш въпросната втулка с тънки клещи и така завий стойката. :beer:
Аватар
unholyknight

Рейтинг: 1240

Мнениеот gosh6o » Сря Яну 02, 2013 11:30 pm

bocky написа:Ами на мен идеята ми беше да сложиш малко отстрани(от външната страна), колкото да се закрепи временно докато завиеш болта както трябва. До колкото разбирам няма луфт и едва ли ще се усеща клатене когато е сложена стойката. После при евентуално сваляне - същата прожедура.
Само да уточня, ако е секундно лепило и втулката е направена по декоративен начин (както на снимката, която е показал колегата) и е от пластмаса ще остане следа от лепилото.

Нямаше друга снимка :) Имам и една идея за jb weld или poxipol, но не прозрачен!
Аватар
gosh6o

Рейтинг: 1355

Мнениеот bocky » Сря Яну 02, 2013 11:39 pm

Ами всъщност не знам каква е точно стойката, но не би трябвало да се вижда втулката или поне едно 4-5мм радиус около нея, особено като се сложи шише, така че това не мисля, че ще е голям проблем дори и лепилото да остане постоянно отвън или да се махне частично.
До колкото за клещите, мисля че е минат този етап след като е пусната тема тук.
Аватар
bocky

Мнениеот MacLeod » Сря Яну 02, 2013 11:45 pm

Разрових се в нета и си мисля, че може би нещо такова би ми свършило работа; http://www.youtube.com/watch?v=j637MlgO9os
Само, че определено не бих го правил сам. За пръв път виждам подобен уред. Ще ходя в някой сервиз да питам дали имат или са ползвали такова нещо.
А за лепилото винаги е опция, ако няма по - добра. :)
Аватар
MacLeod

Мнениеот MIKEY MOUSE » Чет Яну 03, 2013 8:28 am

Интересна машинка ,но на клипа -ламарината ,на която си фиксираше втулката с резба имаше доста "работен"вид.
При теб рамката е нова и няма ли опасност да се огъне? :dontknow:
Само идея - аргон или лепило ще загрози -хубава работа ,ама... Попитай /скъпичко, но.../ - тези ,които работят с припои - сребърен ,бронзов -бижутери-те са по финните изпълнения. :wavey:
PRO ARIS ET FOCIS / ЗА ОЛТАРИТЕ И ДОМАШНИТЕ ОГНИЩА/- ЗА ОТЕЧЕСТВОТО!

Ако искаш да разсмееш Господ, разкажи Му за плановете си !
Аватар
MIKEY MOUSE

Рейтинг: 1637
Местоположение: В един измислен свят-само за усмихнати и без модератори

Мнениеот tisho » Чет Яну 03, 2013 10:04 am

MacLeod написа:Рамката е on one scandal, поръчана е от Англия.

Ако се свържеш с доставчика или направо производителя, няма ли да е добра идея?
Аватар
tisho

Рейтинг: 1628

Мнениеот Capoeira » Чет Яну 03, 2013 12:26 pm

2-3 капки Каноконлит между рамката въпросната въртяща част и всичко ще е наред.
Bikes Intelligence Life
Proud of Boxxer
Аватар
Capoeira

Мнениеот Hell_Man » Чет Яну 03, 2013 1:14 pm

Имах същия проблем и не исках да драскам рамката.
Реших го с едно приятелче като подпъхнахме много тънка отверка в луфта между "нит-гайката" (ако има такова понятие) и успяхме да стегнем винта на стойката.
Схващаш ли идеята - блокираш допълнително от рамката превъртащия елемент и навиваш. Съвсем леко издрасках рамката, но от стойката не си личи.
did написа:А аз да питам, щото си омазах каплата с пръжки, трябва ли освен да си полирам калодките и да си шкуртаковам шината?

uCkPeH написа:Пръжки не беше ли джумерки ? Меглио-то и тях ще махне :agree:

Hell_Man

Рейтинг: 1563

Мнениеот Plamen_EM » Чет Яну 03, 2013 3:15 pm

Както и да подходиш, преди стойката трябва да прокараш внимателно резбите с метчик и масло. Целта е да изчистиш боята от резбата.
Не е важно какъв велосипед караш, а с кого.
Аватар
Plamen_EM

Рейтинг: 1762

Мнениеот bobi108 » Чет Яну 03, 2013 4:38 pm

Винаги съм се чудел как ги занитват от обратната страна тези втулки...??? Гледайки пича със странният инструмент, най после ми светна какъв е принципа! :rofl: Можеш, като използваш същия принцип да пробваш нещо по опростено, което може би... ?! :dontknow: ще ти позволи да притегнеш към рамката втулката! :idea: Завиваш болт с подходяща дължина във втулката, като предварително си навил допълнителна гайка и под нея подходяща шаиба. Необходимо е болта да е със шестограмна глава (може и вътрешна),която да се захване здраво със гаечно ключе или подходящото имбусче. Абе..., завива се болта, като предварително на него е завита гайка със шайба под нея. Болта стои завит и блокиран отгоре, а гайката със шайбата под нея се стяга с гаечно ключе, като по този начин отново се занитва втулката към тръбата на рамката! Не съм пробвал този , пък и всеки друг начин, :rofl: но ми се струва,че е най-щадящ рамката и с ефект възможно най близък до оригинала! :peace:
Аватар
bobi108

Рейтинг: 1386

Мнениеот Brave » Чет Яну 03, 2013 5:08 pm

bobi108 написа:Болта стои завит и блокиран отгоре, а гайката със шайбата под нея се стяга с гаечно ключе, като по този начин отново се занитва втулката към тръбата на рамката! Не съм пробвал този , пък и всеки друг начин, :rofl: но ми се струва,че е най-щадящ рамката и с ефект възможно най близък до оригинала! :peace:

Така ще реши проблема с превъртащите втулки отведнъж... като им изтръгне резбата и станат напълно неизползваеми. :xx(: Това на клипчето по-горе си е направено за подобно запресоване и работи на принципа на дюбелите за гипс-картон и тухли с кухини (резбата е само в долната част). А пъпките на рамката са с резба по цялата си дълбочина и не става да се раздуят така, още повече че са от относително твърда стомана.
Brave

Мнениеот bobi108 » Чет Яну 03, 2013 5:20 pm

....Еее, нали са монтирани някакси !? :dontknow: Като не са запресовани по показания начин, с чука ли са набити!? ...пък и щом са стоманени, резбата им малко трудно ще им се изтръгне с 5-6мм. болтче... :dontknow: :rofl: Ти ме разочарова! Мислех си вече ,че съм наясно с монтажа на тези втулки, а ти разби всичките ми илюзии !!! :rofl:
Аватар
bobi108

Рейтинг: 1386

Мнениеот Brave » Чет Яну 03, 2013 5:46 pm

Трябва да призная, че горния пост ме накара да се информирам повече и се оказа, че много рамки ползват точно този метод на занитване като от филмчето (RivNut). Със сигурност ако се действа внимателно, няма да навреди да се пробва. В този ред на мисли, ето и една статия на Park Tools, която демонстрира доста достъпен и безопасен, поради относително малкият лост, метод за оправяне с подобни проблеми: http://www.parktool.com/blog/repair-help/water-bottle-fittings.
Brave

Мнениеот Gen4eca » Чет Яну 03, 2013 7:43 pm

За всички, които се чудите как става: http://vimeo.com/18969652 2мин.10сек. :agree:
Bombing for peace is like fucking for VIRGINITY!
Аватар
Gen4eca

Рейтинг: 1418

Мнениеот zpaz » Пет Яну 04, 2013 1:13 am

Във фирмата имаме плевматичен пистолет за нит-гайки и знам как става: принципът е такъв---http://www.youtube.com/watch?v=dkPhGIaPCVs, а начинат такъв/това е с накрайник за винтовер /--http://www.youtube.com/watch?v=_5sBzK82Wb4 . Еденственият начен без такъв пистолет да премачкаш гайката е този-http://www.youtube.com/watch?v=wKPA2CxOo_0 , но ще е доста неудабно. Успех :beer:
Да сме живи, щото много здрави си умряха!!!
Аватар
zpaz

Рейтинг: 1400

Мнениеот zpaz » Пет Яну 04, 2013 1:33 am

В твоят случай не е премачкана нит-гайката достатъчно. На нашият плевматичен пистолет се нагласява хода на шпилката , която издърпва резбата на нит-гайката според нейната големина-М5 -3мм, М6- 4мм, М8- 5мм и т.н.В твоят случай М5 гайката е дръпната 1-2мм и не е смачкала достатъчно здраво и просто се върти в отвора на рамката.Решениети е ,или като в третото клипчи или да подпъхнеш отверка между рамката и гайката ,за да я спънеш, докато завиеш болта.Успех
Да сме живи, щото много здрави си умряха!!!
Аватар
zpaz

Рейтинг: 1400

Мнениеот toni_pl » Съб Яну 12, 2013 4:34 pm

bocky написа:Ами на мен идеята ми беше да сложиш малко отстрани(от външната страна), колкото да се закрепи временно докато завиеш болта както трябва. До колкото разбирам няма луфт и едва ли ще се усеща клатене когато е сложена стойката. После при евентуално сваляне - същата прожедура.

Не съм виждал втулки от пластмаса , та дори и на "китайчетата" са от стомана. Просто не са заварени както трябва.
toni_pl

Рейтинг: 1190

Мнениеот veskoz » Пон Яну 14, 2013 10:05 am

Не е нит гайка, защото при нея резбата се намира в дъното (за да може да сплеска над нея), а тази на снимката при теб е от самото начало на отвора. Има риск при опит за "екстракция" да се омаже цялата рал'та. ;)

Виж къде започва резбата:
Изображение

Plamen_EM написа:Както и да подходиш, преди стойката трябва да прокараш внимателно резбите с метчик и масло. Целта е да изчистиш боята от резбата.
:nono:

При цветните метали се използва спирт. :peace:
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Мнениеот kambanka » Пон Май 06, 2013 10:26 pm

zpaz написа:В твоят случай не е премачкана нит-гайката достатъчно. На нашият плевматичен пистолет се нагласява хода на шпилката , която издърпва резбата на нит-гайката според нейната големина-М5 -3мм, М6- 4мм, М8- 5мм и т.н.В твоят случай М5 гайката е дръпната 1-2мм и не е смачкала достатъчно здраво и просто се върти в отвора на рамката.Решениети е ,или като в третото клипчи или да подпъхнеш отверка между рамката и гайката ,за да я спънеш, докато завиеш болта.Успех

И аз имам подобен проблем - не само превъртат, ами и не са сплескани достатъчно. Със сигурност са нит-гайки, тъй като резбата лежи в дъното и се вижда резбовката горе отвън.

Та се чудя дали ще стане като в клипчето - там все пак не се въртят :)

Другият вариант е да ги вкарам в тръбата и да се сложат нови - но понеже не съм разглабял кормилото, според вас откъм вилката дали има отвор, за да се махне и да изпаднат старите от там?
kambanka

Рейтинг: 1198

Мнениеот dimos75 » Вто Май 21, 2013 9:17 pm

Ако е 5мм нитгайката разпробий я с 7,5мм бургия и занитвай новата.Да е желязна да не е алуминий.Ако е м6 гайка се разпробива с 9,2 мм и си пушка :)
dimos75

Рейтинг: 1200

Мнениеот marsa » Чет Юли 24, 2014 9:27 pm

bobi108 написа:Завиваш болт с подходяща дължина във втулката, като предварително си навил допълнителна гайка и под нея подходяща шаиба.
Тъкмо реших, че съм открил топлата вода, идвам да си постна снимките и... се оказва, че не само че нищо не съм открил, ами и съм чел през редовете преди време :praying:

И така:
P1130574.JPG
(242.32 KiB) 218 пъти
P1130575.JPG
(238.34 KiB) 211 пъти

Този метод действа добре и с него може да се стегне нита доста повече, отколкото с QR метода - изпробвано. Описанието на Боби е отлично, няма какво повече да се каже.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Назад към Веломеханик